Τρίτη 29 Μαΐου 2012

29 Μαΐου 1453

29 Μαίου 1453 - Η άλωση της Κωνσταντινούπολης



Πριν από 559 έτη η Πόλις εάλω από τις ορδές του Μωάμεθ για να μείνει στην ιστορία η ηρωική θυσία του Έλληνα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, με το μήνυμα ύψιστης ανδρείας: "Πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν". Η υπέρτατη πράξη ηρωισμού, η θυσία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των γενναίων υπερασπιστών της Κωνσταντινουπόλεως έγραψε άλλη μία χρυσή σελίδα στον αέναο πόλεμο του φωτός με το σκοτάδι.

Ημέρα Τρίτη, 29 Μαΐου 1453. Την ημέρα που η βαρβαρότητα νόμιζε πως εξαφάνιζε την μήτρα της αλήθειας και του πολιτισμού, ο άξιος κληρονόμος Κωνσταντίνος Παλαιολόγος διαφύλαξε από τον Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα και μετά από 2,000 χρόνια είπε στον βάρβαρο κατακτητή τα ίδια ακριβώς λόγια:
"Το την Πόλιν σοι δούναι, ουτ΄εμόν εστί ουτ΄άλλου των κατοικούντων ενταύθα. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν μη φειδώμενοι της ζωής ημών".

Σε ελεύθερη απόδόση: "Δεν παραδίδουμε την Πόλη, ούτε εγώ ούτε κανένας από τους κατοίκους της. Πήραμε απόφαση να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ελευθερία ακόμα και με την ίδια την ζωή μας".

Μπορείτε να δείτε και το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ του National Geographic για την Άλωση: http://dai.ly/Ks4M0K

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου